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Frequently Asked Questions and Answers on Leave Travel Concession (LTC)

matters
S.No. | Question Answer
1 How are the claims of LTC| Where advance has been drawn, the claim for
be adjusted in case of | reimbursement shall be submitted within one
delayed submission? month of the completion of the return
journey.

Where no advance has been drawn, the
expenditure incurred shall be submitted
within three months of the completion of the
return journey.

Administrative Ministry/Department
concerned can admit the claims in relaxation
of the provisions subject to the following time
limits without reference to DoPT:

(@) Where no advance is taken, LTC Bill
submitted within a period not exceeding six
months ; and

(b) Where advance has been drawn, claim
for reimbursement submitted within a period
of three months after the completion of
return journey (provided the Govt. servant
refunds the entire advance within 45 days
after the completion of the return journey.
Rule 14 of CCS(LTC) Rules,1988 read with -

0. M. No. 31011/5/2007-Estt.A dated 27
September, 2007




Can a Govt. servant visit
NER or J&K on more than

one occasion on
conversion of Hometown
under the relaxation

allowed for LTC visits to
NER/J&K?

Govt. servant who has availed the
benefit of Home Town conversion to NER/J&K
in one block (say 2006-2009) can again visit
NER/J&K in the new/next block {say 2010-
2013) subject to availability of LTC in a
particular block so long as the relaxation is in
force.

1. 0.M No. 31011/4/2007-Estt.(A) dated
02.05.2008

2. 0.M No. 31011/4/2007-Estt.(A} dated
23.04,2010
3. 0.M No. 31011/2/2003-Estt.(A) dated
18.06.2010

Can a Govt. employee
avail of air travel to
NER/J&K in case of All
India LTC if his
Hometown and the
Headquarters are at the
same place?

Both NER and J&K scheme of LTC allow
relaxation for air travel on All India LTC to all
categories of employees to the extent
specified in the DOP&T’s O.M 31011/4/2007-
Estt.{A) dated 02.05.2008 and DOP&T’s O.M
31011/2/2003-Estt.{A) dated 18.06.2010 even
if the Hometown and the Headquarters are
same.

Whether Govt. servant
who has already availed
one Home Town LTC in
the current block can avail
LTC to visit NER?

Yes, he can avail it against All India LTC.

Can a Govt. servant avail
the benefit of visiting
NER/J&K twice in a
particular block of 4
years?

Yes, a Govt. servant can visit NER/J&K by
conversion of his HomeTown LTC and also by
availing All India LTC subject to validity period
of the scheme and fulfilling of other
conditions.
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A fresh recruit Govt. servant can also avail the

Can a fresh recruit avail

the benefit of Home Town | benefit of Home Town conversion to NER/J&K

conversion to NER/J&K? against one of the three occasions of Home
’ Town available to him in each block.

7 Can fresh recruit avail of | Any Govt. employee can avail of the
conversion of Home Town | relaxation for visiting NER/J&K and convert
to visit NER/J&K under the | one Home Town LTC for such visit in a block
relaxation allowed for | of 4 years as long as the relaxations continue.
visiting NER/J&K?

1. 0.M No. 31011/4/2007-Estt.(A) dated
02.05.2008
2. 0.M No. 31011/2/2003-Estt.(A} dated
18.06.2010

8 Can a fresh recruit Govt. | It can be availed only in the 4th occasion of
servant avail of All India| the block and not at random.
LTC anytime during the 4
year block?

9 Whether Carry over of LTC | Carry over of LTC is not allowed to fresh
is allowed to fresh| recruits as they are eligible for every year LTC
recruits? for the first 8 years of service.

10 Who is a fresh recruit| A person who has joined service for the first
entitled for LTC every| timeis treated as a fresh recruit for the first
year? eight years.

0.M. No. 31011/4/2008-Estt.(A) dated
23.09.2008.

11 How the LTC entitlements | On completion of one year, the fresh recruit
of fresh recruits are! can be allowed 3 Home Town LTC and 1 All
regulated in the first eight India LTC in each block of Four years in the
years? first 8 years.

O.M.__ No. 31011/4/2008-Estt.(A} dated
23.09.2008.




Whether Dependent
parents of fresh recruits
can avail LTC for the
journey from HomeTown
to Headquarters and
back?

No, the dependent parents of fresh recruits
can not avail LTC for the journey from
HomeTown to Headquarters and back.

13

Whether  claims  for
reimbursement can be
allowed for road journeys
by bus/taxi or other
vehicle  operated by
private operators?

LTC Rules do not permit reimbursement for
journey by a private car
(owned/borrowed/hired) or a bus/van or
other vehicle owned by private operators.
LTC facility shall be admissible only in respect
of journeys performed in vehicles operated by
Govt. or any Corporation in the Public sector
run by the Central or State Govt. or a local
body. Rule 12(2) of CCS(LTC) Rules,1988 read
with-

DoPT’s O.M. NO. 31011/4/2008-Estt.A dated
23 September, 2008

14

Whether airfare of
children whose full fare is
charged by the airlines is
reimbursed?

I full fare has been charged by the airlines
and paid by the Government servant, the
same will be reimbursed.

15

Can a Govt. servant use
the service of travel
agents for LTC purpose?

Yes, but it should be limited to M/s Balmer
Lawrie and Company and M/s. Ashok Travels
and Tours.

16

What is the definition of
family for LTC?

For LTC purpose, family consists of

(i) Spouse of the Govt. servant and two
surviving unmarried children or Step
children.

(i) Married daughters, who have been
divorced, abandoned or separated from
their husbands and widowed daughters
residing with and wholly dependent on
the Govt. servant.

(iiiy  Parents and/or step parents residing
with and wholly dependent on the
Govt. servant.

(iv) Unmarried minor brothers as well as
unmarried,  divorced, abandoned,
separated from their husbands and
widowed sisters residing with and
wholly dependent on the Govt. servant
provided their parents are either not




alive and are themselves wholly
dependent on the Govt. servant.

Rule 4 of CCS(LTC) Rules,1988 read with

O.M. No. 31011/4/2008- Estt.(A) dated

23.09.2008

17

What are the dependency
criteria?

A member of family whose income from all
sources, including pension, temporary
increase in pension does not exceed Rs.3500
from 01.09.2008 and Dearness relief thereon
is deemed to be wholly dependent-on the
Government servant.

18

Can parents/children
residing at other places
avail LTC to visit the Govt.
servant at Headquarters
and go back?

No, reimbursement of LTC claims being
restricted to the entitlement for journey
between Headquarters and place of visit, the
amount reimbursable in such cases is nil.

O.M. No. 31011/14/86-Estt.(A) dated
07.05.1987
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